Μενού Κλείσιμο

Συνάντηση για την 1η Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Συνάντηση με τους ιθύνοντες της 1ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής, η οποία θα διεξαχθεί την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο είχε ο Aντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Βαρδαβάς και στελέχη της ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ.

Η Minoan Robotsports Competition Global Olympiad θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 10 Απριλίου 2023 στην πόλη μας και θα φιλοξενήσει ομάδες από διάφορες χώρες του κόσμου (Αργεντινή, Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία, Μάλτα, Ιταλία, Αιθιοπία, Αίγυπτο, Ταιβάν, Γερμανία, Γαλλία, Κορέα, Σουδάν, Ιαπωνία, Βανουάτου , Ινδία , Κίνα , Αλβανία , Βουλγαρία ,Η.Π.Α. , Γκάνα, Κροατία, Εσθονία, Τσεχία, Εκουαδόρ, Κύπρο, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Βόρεια Μακεδονία, Κατάρ, Αγγλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Χονγκ Κονγκ) αλλά και 34 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα,  Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη,Καβάλα , Ξάνθη,  Σέρρες,  Κιλκίς, Δράμα,  Βέροια, Ιωάννινα, Φλώρινα, Πρέβεζα, Τρίκαλα,  Λαμία, Αγρίνιο , Εύβοια, Λήμνο, Χίο,  Κω,  Ρόδο,   Κόρινθο, Χερσόνησο,Τύλισσο, Λευκάδα,  Κέρκυρα,  Καλαμάτα,  Πάτρα,  Ηράκλειο,  Χανιά, Ρέθυμνο,Άγιo  Νικόλαο,  Σητεία,  Αρκαλοχώρι,  Μοίρες,  Ασήμι,  Πειραιάς,  Ορεστιάδα, Λάρισα και Άρτα).

Τα αθλήματα που περιλαμβάνει η Ολυμπιάδα είναι, σφαιροβολία, τοξοβολία, ποδηλασία βουνού, πάλη (εισάγεται και η δημοφιλέστερη υποκατηγορία, σε παγκόσμιο επίπεδο, MegaΠάλη), ράλι, δρόμος μετ’ εμποδίων, κωπηλασία, σκοποβολή, drones, car racing, σκυταλοδρομία, άρση βαρών, ποδόσφαιρο, μαραθώνιος, esports  και εισαγωγή ανθρωποειδών ρομπότ σε Αθλήματα. Επίσης η ειδική κατηγορία Έκθεση, δίνει την δυνατότητα σε μαθητές  5 -18 ετών αλλά και φοιτητές, να παρουσιάσουν καινοτόμα έργα σχετικά με νέες τεχνολογίες και προγραμματισμό.

Μάλιστα η Ολυμπιάδα ρομποτικής θα καινοτομήσει στο Ηράκλειο, μιας και για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους διοργάνωση δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε φοιτητές και ενήλικες, σε δημοφιλείς κατηγορίες.

Επίσης δημιουργήθηκε κατηγορία όπου οι ομάδες καλούνται να παρουσιάσουν ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο φόρμουλα με οδηγό και να αγωνιστούν. Η ένταξη του  RC DRAG RACE στην Ολυμπιάδα, ένα  Άθλημα με μεγάλο αγωνιστικό κοινό όλων των ηλικιών.

Τέλος , δημιουργήθηκε ειδική αγωνιστική κατηγορία για παιδιά με ειδικές ανάγκες η SPECIAL ROBOGENIUS.

Κάθε άθλημα απαιτεί εξαιρετική εφευρετικότητα, μηχανική, κωδικοποίηση, στρατηγική και ομαδική εργασία. Δεν υπάρχει μια ενιαία σωστή ή τέλεια λύση, αλλά ακαθόριστοι τρόποι προσέγγισης της δεδομένης εργασίας, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι προκλήσεις είναι σύντομες αλλά πολυδιάστατες, σχεδιασμένες να δίνουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, όχι μόνο κατά τη διαδικασία  της προετοιμασίας αλλά και κατά τη διάρκεια των πραγματικών αγώνων!

Η Ολυμπιάδα ρομποτικής Minoan Robotsports Competition  Global Olympiad φιλοδοξεί να καλλιεργήσει στους συμμετέχοντες την δημιουργικότητα, την ομαδικότητα, την επίλυση προβλημάτων, την εφευρετικότητα, τον υγιή συναγωνισμό, ενώ παράλληλα να διδαχτούν μέσα από την ρομποτική, μηχανική, προγραμματισμό, μαθηματικά, φυσική.